Oświadczenie frakcji AWPL w Samorządzie Wileńskim

image-18689
Rządząca koalicja wileńskich socjaldemokratów, konserwatystów, Związku Rosjan i liberałów doprowadziła Samorząd do katastrofalnej sytuacji finansowej. Nowa „stara” koalicja rządząca nie chce ponosić odpowiedzialności za nienależyte zarządzanie miastem i chce się oczyścić kosztem jednego człowieka, mera Wilna Navickasa. Do odpowiedzialności powinny się poczuć wszystkie frakcje rządzące, rada polityczna koalicji, gdyż naiwnym byłoby sądzenie, że tylko jeden człowiek jest odpowiedzialny za obecną sytuację.

Uważamy, że powinni podać się do dymisji wszyscy wicemerowie, dyrektor administracji i jego zastępcy.

Akcja Wyborcza Polaków na Litwie nie jest partią zajmującą się biznesem, tylko rzetelnie służącą swym wyborcom. Nie dążymy do władzy za wszelką cenę, najważniejsze jest dla nas zasadnicze założenie — odgraniczenie biznesu od polityki i praca dla dobra wszystkich wilnian ze szczególnym uwzględnieniem osób o najmniejszych dochodach.

Oświadczamy, że kierując się powyższymi motywami, frakcja Akcji Wyborczej Polaków na Litwie nie uczestniczy w negocjacjach reanimujących nową „starą” koalicję.

Wanda Krawczonok
kierownik frakcji AWPL

44 odpowiedzi to Oświadczenie frakcji AWPL w Samorządzie Wileńskim

1. Kmicic mówi:

Konkretne i uczciwe postawienie sprawy.Tak trzymać. Brawa dla polskich radnych.

2. józef III mówi:

Brawo !

3. Zbigniew mówi:

Moi drodzy.Brawo

4. ? ? ? mówi:

A mnie wstyd sluchac takich wypowiedzi AWPL,patrzcie – jakie my zuchy,sprawiedliwi,podejmują sobie ogon,to wlasnie AWPL za wszelką cenę dązy do wladzy,chwyt przedwyborczy…..

5. Inka mówi:

do ???
    nie masz czego się wstydzić, najwyżej sam należysz do koalicji pogorzelców.

Gratulacje dla AWPL!!!

6. do ??? mówi:

poczytaj w podręczniku wstęp do prawoznawstwa co to jest partia. Otóż podstawowym celem partii jest dojście do władzy. Nie wiem dlaczego się dziwisz…

7. Duseika mówi:

To bardzo dobrzeze ze AWPL nie chce wejsc do koalicji. Myslę, jednak, ze konserwatysci nie przyjeli jej warunkow.

8. maur mówi:

AWPL – i słusznie. 😉

9. Jakem Lach,Puliak,Pszek mówi:

@???.
    Makiaveli byl by z ciebie dumny.Partia ma dązyc do władzy ale nie po to by wystempować ale by rządzic dla dobra liudzi.
    @??? ty lepij obsiondz.

10. ? ? ? mówi:

Akurat AWPL dązy do wladzy z tego oswiadczenia widac,z socialdemokratami byla w koalicji,z prawo i sprawiedliwosc tez byla,zostają konserwatysci,jednym slowem – AWPL polityczna p……..a i z Tomaszewskim na czele,za wszelką cenę do wladzy,a potem przed Maciezą się pochwalic – my tez rządzimy w Wilnie i na Wilenszczyznie,szkoly polskie zajmują się z nauczycielami nie nauczaniem dzieci a polityką i agitacją wyborczą,jednym slowem w szkolach polskich rządzi strach,tak nie powinno byc,politykę od oswiaty panstwo powinno odlączyc,dziwie się litwinom,ze dotąd tego nie zrobili,a my rodzice dla swoich dzieci z polskich szkol platną korepetycję wynajmujemy i placimy dla innych nauczycieli pieniądze i to slone,tak powinno byc?

11. ibsen mówi:

i za kogo tu glosowac ? i oto pytanie ? nie wyjechalem jak to zrobily inni a teraz glodowka … wszystkie partie na jednej szali tylko powiesic …liudzie obudzcie sie won wszystkich tych co byli oni nas z torbami poscili nie ma co ludzic sie ni awupelami kubilizmami i td itp …

12. ben mówi:

„Nie dążymy do władzy za wszelką cenę, najważniejsze jest dla nas zasadnicze założenie -odgraniczenie biznesu od polityki i praca dla dobra wszystkich wilnian ze szczególnym uwzględnieniem osób o najmniejszych dochodach”. -No cóż, nie sądziłem, że AWPL jako partia nie dąży do zdobycia władzy, a po jej zdobyciu do utrzymania jej jak najdłużej. Szkoda. Co do tzw. „wszelkiej ceny”, sprawa prosta. Nieobecni nigdy racji nie mają, gdyż ich racji nikt nie wysłucha. „Odgraniczenie biznesu od polityki jeszcze się żadnej partii nie udało, ale próbować można! 🙂 zawsze może być ktoś pierwszy i dlaczego nie mogłaby to być AWPL?! 🙂 I na koniec: „praca dla dobra wszystkich wilnian ze szczególnym uwzględnieniem osób o najmniejszych dochodach” przypomina deklarację blondynki w wyborach na Miss Świata lub … Lenina. Jeżeli AWPL zmierza w tę stronę, to Bóg z nią! Socjalistow i komunistów nie trawię.

13. Witek mówi:

AWPL rulezzz…

14. ? ? ? mówi:

AWPL –Wilenszczyzny alkoholowy hmiel….a popierających ludzi blędny cel…

15. Jaro Suwalski mówi:

Te pytajnik a Ty w ogóle kogoś popierasz? Chodzi o władzę oczywiście :). Tak mi się widzi że oświadczenie AWPL jest jedynym rozsądnym dokumentem jaki ona mogła wydać w sytuacji jaka zaistniała w zarządzie Wilna. Nie mam ochoty na zajadłe dyskusje bo to mnie nie dotyczy jestem obywatelem Polski i Polakiem ale gdyby częściej podobne oświadczenia pokazywały się u nas byłbym może inaczej ukształtowany politycznie. W czasach dyktatury UE niestety ale tylko partie takie jak ta którą popieram dają gwarancje trzeźwego spojrzenia na to co się dzieje w polityce.

16. ? ? ? mówi:

Suwalski : popieram tych kto pracuje,a nie wyskoczek i chwaldupskich- AWPL zaliczam do chwaldupskich i dzialających na publicznosc,do tego AWPL jest chamska i dyktatorska,demokracji tam nie ma,znam ich od podstaw.

17. Duseika mówi:

Jaka moze byc demokracja, gdy jedna partia(AWPL w rejonach wilenskim i Solecznickim) rządzi 20 lat…

18. Bronislaw mówi:

a gdzie widzicie na litwie demokracja,cala wladza to prychwatyzory mienia i dorobek ludzi,a wybory to filkina gramota,jedynie AWPL wybrana ludzmi biednymi z rejonu,a reszta to chapugi z wielkiej drogi,nacjonalisci wybierali konserwy,brazauskasy swoich,oczywiscie biedne swoich,tylko ružnica między bidotą jest sprawiedliwosc a u chapugow wladza i forsa plus oszuwstwo,AWPL nie lamie praw czlowieka swoim ustawem a u wladzy konserwy lamią,AWPL to tylko dana nam przez system litewski na radosc macie poraduj ci się,a do gadania i zrobienia cos dla ludzi dobrego to oni decedują pozwolic czy nie,jeden nie wojn,a žeby bylo nas w sejmie więcej to by može przysluchaliby się,a može znalezliby argumenty že to pszeciw litwy,a gdzie UE zapomniano že niema samodzielnosci a jest sprawa ogulna w UE,a litwa to terytoria UE,nietrzeba szukac pępek Europy.

19. Zagłoba mówi:

Odzywają się zagorzali krytycy AWPL-u. Niech krytykują, ich sprawa, ich prawo. Ale może niech napiszą wprost, jakie są ich sympatie polityczne i na kogo głosują w kolejnych wyborach?

20. Ale mówi:

Zagloba:žaloba z ciebie,na kogo glosuję to moja sprawa,bynajmniej nie na konserow,ale i nie na AWPL,tych rejonowych dyktatorow,znajdzie się taki jeden jak np.Zagloba glosujący na AWPL i to wystarczy innych Polakow odurmanic,przyjdzie czas i na AWPL,czas rozplaty…między innymi na nią glosuje bardzo malo Polakow procentowo…..

21. Ja mówi:

I bardzo dobrze. Wileńscy Polacy nic by na tej koalicji nie zyskali, za to AWPL mogłaby dużo stracić. Angażowanie się w jakiekolwiek koalicje ( zwłaszcza dość kontrowersyjne ) na mniej niż pół roku przed wyborami, to strzał we własne kolano.

22. Czytelnik mówi:

Oczywiscie o kaolicji trzeba mowic,ale juz o przyszlej i dlatego z mysla o niej trzeba i tworzyc przedwyborcza kompanie.Po przeszlych wyborach przywodca rosyjskiej partii Dmitrijew zalowal ze nie bylo kaolicji z AWPL,bo same nie moga wiele zdobyc,bo nie maja podtrzymania nawet swych rodakow.Ale rozumny taki alians mogl by dac duzo miejsc w samorzadzie miasta.

23. Kmicic mówi:

Ważne jest wprowadzić do Wilna i na obrzeżach Wileńszczyzny maksimum kandydatów AWPL.
    Każdy niech pracuje wśród swojej rodziny, znajomych, w swoich środowiskach pracy i poza nią.Wszystkie ręce na pokład, już teraz.

24. piast mówi:

Jeżeli Polacy na Wileńszczyżnie nie zjednoszą sie przy AWPL i nie zagłosuja w czasie wyborów na tą jedyną polską partię na morzu nacjonalistów i narodowców to moze być smutny koniec polskiej mniejszosci narodowej na Litvie. Podzieli ona los mniejszości polskiej na Kowieńszczyżnie i Laudzie….

25. piast mówi:

Hasłem Polaków winno byc: ” Każdy Polak glosuje na AWPL, a może i Litvina i Rosjanina przekona do programu tej partii….

26. Adam81w mówi:

Brawo AWPL.

Kochani rodacy głosujcie na AWPL bo kto lepiej obroni polską społeczność na Litwie?

27. Ale mówi:

Adam:sam i glosoj na AWPL,tam przewaznie w tej partii bialorusini,Polakow prawie tam nie ma,glosoj na swego dyktatora Tomaszewskiego i jemu podobnych,holopopki hop do kupki,szkoda mnie rodakow,ze tak są ograniczeni,a czy nie zadlugo juz oni u wladzy?nauczyli się oszukiwac,krasc,wykozystywac po dyktatorsku innych,nazocac swoje zdanie….

28. Piotrek Trybunalski mówi:

do ???: mów sobie co tam ci ślina na język przyniesie, cokolwiek by AWPL nie zrobiła ty byś był pierwszy do krytyki.A moim zdaniem w zaistniałej sytuacji faktycznie krok, na który AWPL się zdecydowała jest najlepszym wyjściem. Nie ma sensu się babrać w tym politycznym błocie, lepiej skupić się na sprawach ważniejszych.
    do Duseika: demokracja nie polega na tym, że rządzący się zmieniają z wyborów na wybory ale na tym, że ludzie wybierają ich sobie z własnej woli, więc tych 20 lat na Wileńszczyźnie AWPL należy tylko pogratulować 🙂

29. do 28 mówi:

dokladnie, podobnie jak caly narod w Rosji glosuje na Putina, a na Bialorusi – na Lukaszenke, a jeszcze nie tak dawno caly narod z wlasnej i nie przymuszonej woli glosowal na PZPR i KPZR 🙂

30. Piotrek Trybunalski mówi:

do 29: chyba sobie żartujesz z tymi przykładami

31. krzysztof ( Bydgoszcz) mówi:

Do Piotrka Trybunalskiego : On nie żartuje. On chce zniechęcić do głosowania na AWPL. Wszelkimi sposobami.

32. zmienilem mówi:

panowie zauwažylem w komentach przepychanki,przepluwki,a realnie sytuacja na Litwie nie jest latwa z mniejszoscią,w moim zdaniu dlaczego w demokratycznym tak zwanym panstwie takie podejscie do mniejszosci,mandaty,kary,przesladowanie i wyszukiwanie w nas wrogow,przcierz my w UE chyba,komu te skloki między ludzkie są potrzebne,ja widzę že tylko wladzy litewskiej,AWPL možno powiedziec jedyna na Litwie mnieszosciowa organizacja broni nas od litewskiego systemu zrobic nas nie tymi kim my się urodzily i naszych bylych przodkow kture žycie odali za nas,za honor byc nap.Polakiem.a system litewski ružnymi sposobami zabrania,czyli jak nastawiono Litwinow politycznie že Polakow niema,same ludzie Litwini większosc sluchając tylko litewskiej propagandy partjniakow nie wiedzieli takich žeczy oni wiedzieli že są Polacy,Ruskie,Tatary,Žydzi itd.a okazuje się niema,idiologia partyjna litewska jest zla bo takim sposobem rozdziela ludzi po pochodzeniu ižądzic lžej bo ludzie są nie zadowolone,zrobic cos niemožliwie,wybory mogą stac się nawet przymusowe a dlaczego,za 20lat jeszcze wojują między sobą,nie rozdzielona sfera,spolecznosc terz rozdzielona i nie možy byc demokratyczna mysląca,bo się natrowa jednego na drugiego oczywiscie pod kontrolą wladz,ja tak to widzę,AWPL terz im przeszkadza broniąc prostych ludzi od klamstwa politykow litewskich.

33. do 30-31 mówi:

to prosze mi wskazac przyklad jakiegos demokratycznego kraju w ktorym wyborca 20 lar zrzedu glosowalby na te sama partie.

34. Piotrek Trybunalski mówi:

do 33: kolego ale ty mylisz dwie rzeczy, mówisz o wygrywaniu wyborów w skali całego kraju i to rzeczywiście może budzić jakieś podejrzenia jeśli przez 20 lat wygrywa ta sama osoba/partia. Jednak my tu mówimy o głosowaniu polskiej mniejszości narodowej i dla mnie osobiście dziwne by było gdyby Polacy głosowali na partie litewskie w dodatku im nieprzychylne. Czegoś się doszukujesz na siłę

35. tomasz mówi:

do do 30-31: Proszę bardzo: USA. 🙂

36. krzysztof ( Bydgoszcz) mówi:

Do 33 : Przecież nie wszyscy wyborcy głosują na AWPL. Głosuja tylko ( nie wszyscy) Polacy. Ale jeśli chodzi o przykłady, to znajdziesz je w kazdym demokratycznym państwie. Podam tylko jeden z nich : Bawarska CSU rządzi Bawaria od roku 1946 do dzisiaj. To jest 64 lata ! Zawsze wygrywała tam wybory.

37. Anonim110 mówi:

Oświadczenie,ten majstersztyk demagogii populistycznej,tym razem jest rozliczony na niewyrobionego i b.naiwnego słuchacza,przepraszam,odbiorcę.Jak nie wspomnieć tu anegdotyczne:Nasi,Wasi,to nie to samo,co Wasze,Nasze.U nas prości ludzie już mówią tak:Co tam napisano,bez półlitry nie rozbierzysie.A tak na serio,trzeba przyznać,że trochę pośpieszono z tym rozstawianiem akcentów.A może instrukcje i e-maile od Wodza odczytano w Centrali zbyt dosłownie?”Nowa”stara” kaolicja rządząca nie chce ponosić odpowiedzialności za nienależyte zarządzanie miastem…”(czyt.tekst).A rządząca(tejże kadencji) w Wilnie w latach 2007-09 kaolicja na czele z AWPL to jaka:nowa „stara” czy stara”nowa”?I na czym polega tu różnica?Trochę jasności nie zaszkodziłoby,bo:lata 2007-09 to Paksiści i Nasi,a lata 2009-10-Konserwatyści i inni.I zrozum tu człowieku,kto,gdzie teraz musi być ustawiony.A może warto by i odpowiedzialność podzielić za obecny stan miasta(Jeden tylko skandal w 2008 roku z budową stadionu Tysiąclecia warty setek milionów).Albo „Nie dążymy do władzy za wszelką cenę…”.Ależ skromnisie.A nielicząca się ze środkami i metodami agitacja przedwyborcza pełną parą(i stołki dla krewnych i kolesi oddajcie),to co?O innych „perełkach” w tekście już nie wspomnę.No cóż,chłopcy-radarowcy,na mój chłopski rozum,jeszcze nie wszystko stracone.Może warto by klepnąć jakieś dopełnienie k dzisiejszemu Oświadczeniu,a póżniej Oświadczenie w dopełnienie wszystkich przed tym wydanych Oświadczeń (w latach 2007-09).Wybór należy do was.

38. do 36 mówi:

W latach 1950-53 CSU byla w opozycji (rzadzila koalicja Partii Bawarskiej z SPD), obecnie CSU rzadzi w koalicji z FDP, ale fakt o doswiadczeniach bawarskich zapomnialem. Coz, przepraszam, i mam nadzieje, ze AWPL przeksztalci Wilenszczyzne w druga Bawarie, a sama przeksztalci sie w polska wersje CSU. Z calego serca tego jej i sobie zycze.

39. krzysztof ( Bydgoszcz) mówi:

Do 36 : A partie litewskie przekształcą Litwę w drugie Niemcy.
    Można rozpowszechniać i tego rodzaju propagandę. Czemu nie ?
    Pytałeś mnie jednak o to, czy w jakimś demokratycznym państwie byłoby możliwe, by obywatele przez 20 lat głosowali na jedną i tę samą partię. Skoro pytałeś, to odpowiedziałem. I tyle !

40. Kmicic mówi:

No cóż , jeżeli żadna partia litewska nie walczy bardziej skutecznie od AWPL o prawa polskiej mniejszości, to każdy Polak nie ma po prostu innego wyboru niż głosować na AWPL. Całe szczęście ,żę ten „jedyny” wybór i tak jest całkiem przyzwoity.

41. piotr mówi:

Brawura przed wyborami ,dane
    wypowiedz powinna bylaby paojawic
    durzo raniej.Zadnej pozytywnej
    pracy,glosu tylko milczenie nie ma
    czym pozytywnie pochwalic sie.

42. Wilniuk mówi:

piotrze
    pisz w jezyku ojczystym(litewskim)

43. Wilniuk mówi:

proponuje zmienic nick Anonim na Onanista