Oświadczenie Forum Przedsiębiorczości Polskiej na Litwie KORONA

Bernard Niewiadomski

Stowarzyszenie Forum Przedsiębiorczości Polskiej na Litwie KORONA wydało oświadczenie dotyczące konfliktu pomiędzy stroną polską a prezesem ZPL Michałem Mackiewiczem.

„Stowarzyszenie Forum Przedsiębiorczości Polskiej na Litwie KORONA jest zaniepokojone sytuacją, zaistniałą w stosunkach prezesa Związku Polaków na Litwie (ZPL) z Fundacją ,,Pomoc Polakom na Wschodzie” oraz Ambasadą Rzeczpospolitej Polskiej w Wilnie. Uważamy, że konflikt został wywołany nieodpowiednią reakcją prezesa największej polskiej organizacji na Litwie Michała Mackiewicza na wykryte przez Fundację ,,rażące naruszenia prawa polskiego oraz podstawowych zasad rachunkowości”. Jak wiadomo, Zarząd Fundacji po wykryciu i potwierdzeniu nieprawidłowości formalno-prawnych i rachunkowych zawiadomił prokuraturę w Warszawie o uzasadnionym podejrzeniu popełnienia przestępstwa na szkodę Fundacji ,,Pomoc Polakom na Wschodzie” i Skarbu Państwa.

Aroganckie zachowanie się obecnego prezesa Michała Mackiewicza względem nie tylko Fundacji ,,Pomoc Polakom na Wschodzie”, ale też Państwa Polskiego, które na Litwie reprezentuje Ambasador RP w Wilnie Pani Urszula Doroszewska, jest niedopuszczalne oraz zasługuje nie tylko na potępienie, ale też wyciągnięcie wniosku co do możliwości dalszego piastowania przez niego tego odpowiedzialnego stanowiska. Nie pozwólmy nikomu kompromitować społeczność polską na Litwie.

Bernard Niewiadomski
prezes zarządu

14 odpowiedzi to Oświadczenie Forum Przedsiębiorczości Polskiej na Litwie KORONA

1. czarek mówi:

Czyli ze tak naprawde chodzi o to zeby na stanowisko wstawic swojego czlowieka . A niedawne wybory uniewaznic ?. Na jakiej podstawie ?
    Mam nadzieje ze polska spolecznosc na Wilenszczyznie wykaze sie rozsądkiem .

2. Maur mówi:

Czy w zakresie celów statutowych FPPnL “KORONA” jest zajmowanie się polityką albo opiniowanie działań innych autonomicznych organizacji polskich na Litwie?
    Czegoś tu nie rozumiem.
    Czy FPPnL nie ma swoich przedstawicieli w ZPL? Czy nie było ich wśród zarządu, rady ZPL czy nawet delegatów? Czy zjazd delgatów ZPL nie był najbardziej właściwym forum dla wyrażenia swojego stanowiska?
    ———————-
    Teraz to wygląda na dołączenie do nagonki na demokratycznie wybranego po raz kolejny prezesa ZPL M. Mackiewicza.
    Jak się uprawia beztrosko pajdokrację to takie są skutki.

3. Dworzak mówi:

Zgodnie z hasłem wszystkie łapy na ratunek…

znaleziony komentarz na jednym z portali:

No to pogratulować. jeżeli za Falkowskim wstawiają się takie “potęgi” jak klubik gazety polskiej czy pkd. To chyba oznacza również, że pan Falkowski odwiedzał także te kanapowe organizacje i teraz klubiki chcą spłacić dług, bo prawdopodobnie mają coś do ugrania z puli pieniędzy z Polski.

4. Mir mówi:

Następni wyskoczyli z kompromitującym ich oświadczeniem. Kłamliwie i bezczelnie piszą, że konflikt wywołał… M. Mackiewicz oraz o “rażącym naruszeniu prawa polskiego” i “potwierdzeniu nieprawidłowości formalno- prawnych i rachunkowych”. Arogancko to się zachowali kapitaliści z Korony wydając takie oszczercze oświadczenie. Doroszewska poprzez swoje zachowanie w żadnym wypadku nie reprezentuje państwa polskiego. Takimi bredniami to stowarzyszenie kompromituje samych siebie

5. Maur mówi:

W wersji drukowanej KW nie ma tych komentarzy co na portalu. Stąd, na chwilę obecną, w świadomości czytelników KW zostaje zasiane ziarno nieufności wobec władz ZPL. Bo oto mamy dwukrotnie oświadczenie FPPnW o nieprawidłowościach i zarzutach, jakiegoś klubiku GaPola i teraz FPPnL. Każdy o negatywnym wydźwięku wobez ZPL.
    ————————————–
    Właśnie naszła mnie paskudna myśl: czyżby właściciel KW był osobiście zainteresowany w tej hucpie?
    Czyżby był to paskudny rewanż za brak sukcesu wyborczego syna w kandydowaniu na prezesa WOM (Wileńskiego Oddziału Miejskiego) ZPL sprzed kilku miesięcy?
    ————————————–
    Zezwalam ZPL na dowolne wykorzystanie moich komentarzy z forum KW w ich publikacjach.

6. Ali mówi:

Biznesmen Bernard Niewiadomski najwyraźniej chce coś ugrać na swoją korzyść i bezwstydnie podlizuje się polskim czynnikom oficjalnym z ambasador Doroszewską na czele. W tle tej akcji majaczą się zapewne nadzieje na jakieś owocne kontrakty handlowe, ułatwienia biznesowe, dojścia towarzysko-środowiskowe. Jakże bowiem można inaczej wytłumaczyć to, że prezes jakiegoś stowarzyszenia przedsiębiorców postanowił ni stąd ni zowąd poddać publicznej krytyce nie najlepiej postrzeganego przez polskich intrygantów z Korony prezesa najliczniejszej organizacji społecznej zrzeszających Polaków na Litwie ? Jak słusznie zauważył Maur, nie jest to jego zadanie statutowe, ani jego rola. Powinien zajmować się współpracą przedsiębiorców i nie wchodzić w cudze buty.
    Moim zdaniem oświadczenie Bernarda Niewiadomskiego stanowi podręcznikowy wręcz przejaw wazeliniarskiego cwaniactwa człowieka, który postanowił zasłużyć się czymś w oczach politycznych decydentów. Nieładnie Panie Niewiadomski, bardzo nieładnie !

7. Wereszko mówi:

FPPnL “Korona” pisze:
    “Aroganckie zachowanie się obecnego prezesa Michała Mackiewicza (…) jest niedopuszczalne oraz zasługuje nie tylko na potępienie, ale też wyciągnięcie wniosku co do możliwości dalszego piastowania przez niego tego odpowiedzialnego stanowiska.”
    Panie Niewiadomski! o “dalszym piastowaniu odpowiedzialnego stanowiska” przez p. Mackiewicza zdecyduje nie Pan, nie rząd RP, lecz WYŁĄCZNIE jego… wyborcy! Wie Pan co to demokracja?

8. Dworzak mówi:

No własnie nie wiedzą co to demokracja i nie potrafią uszanować wyborów jak KODziarze w Macierzy

9. Anonymous mówi:

Czasami się zdarza, że ktoś nie skorzysta ze sposobności, by pomilczeć. I to jest ten przypadek.
    Jak już koniecznie chciało się zabłysnąć, to można było opublikować neutralne wezwanie do zachowania spokoju, powagi, szacunku, itp. Tymczasem wyraźne wskazanie dobra i zła nie licuje z powagą wypowiadającej się organizacji i nadweręża autorytet jej i prezesa.

10. wielki brat mówi:

Anonymous, no właśnie Mackiewicz nie skorzystał ze sposobności, by pomilczeć.

11. Anonymous mówi:

Mackiewicz okradł nie tylko ZPL, ale też mnie i podatnika w Polsce. A tym, którzy go bronią proponuje zastanowić się nad czystością własnego sumienia. To Masiulis pewnie też spoko koleś?

12. Głos na pustyni mówi:

13. Mir mówi:

Anonymousie jesteś Głosem na pustyni oskarżającym bez dowodów o kradzież innych, a sam na sumieniu masz niejedno przywłaszczenie cudzego mienia

14. W.Litwin mówi:

To, że dysponowanie i rozdzielanie pieniędzy publicznych powinno być jasne i transparentne, nie ulega żadnej wątpliwości i nie podlega dyskusji.
    Pod warunkiem, że stosujemy to do wszystkich.
    Dlaczego ujawniany jest jeden podmiot i jego dofinansowanie, a pozostałe są w ukryciu? Dlaczego Fundacja odmawia ujawnienia podmiotów, które finansuje, zasłaniając się tajemnicą handlową (w przypadku ZPL ta zasada już nie działa?)
    Proszę o ujawnienie wszystkich podmiotów z terenu Litwy ze wskazaniem wnioskowanych i przekazanych kwot – niech ludzie zobaczą kto ile dostanie i niech zestawią to kto co dla własnej polskiej społeczności robi!
    Może się okazać, że jedni mając mało robią bardzo dużo, a inni mając wiele robią swój biznes i kupują jaguary.
    Wtedy będzie rzetelnie, obiektywnie i po równo.